Wandeltocht 2014

Wandeltocht 2014

Verslag 25e Kerstwandeltocht Obbicht

Op zaterdag 20 December 2014 geldt: Het is weer zover, de Kerstwandeltocht van Obbicht staat op het programma. Na maandenlange voorbereiding vindt de wandeltocht voor de 25e keer plaats. Een heuglijk feit, dat ook reeds op eerdere momenten “gevierd” is. Zoals al vele jaren gebruikelijk wordt door de vele vrijwilligers (die allemaal altijd direct bereid zijn om te helpen) alles gedaan om het de wandelaars zo goed mogelijk naar hun zin te maken.

Daar waar de weergoden op donderdag en met name vrijdag hadden uitgekozen om de regen met bakken uit de hemel te laten vallen begint de zaterdag, altijd gezien als een “opwarmdag”, droog. Ondanks de nodige modderige paadjes en een buitje in de middag valt er geen onvertogen woord en vinden de glazen Affligem gretig aftrek onder de dorstige wandelaars.

Dit droge weer zorgt ervoor dat er op de zaterdag 245 wandelaars hun weg naar Obbicht weten te vinden om de nodige kilometers door het land van Maas & Kanaal te lopen. Dit stemt de organisatie tot tevredenheid, daar dit ongeveer hetzelfde aantal wandelaars is al de vorige editie op de zaterdag. Daarnaast zijn de weersvooruitzichten voor de zondag gelijk aan de zaterdag.

Na een goede nachtrust is iedereen klaar voor de Zondag. De dag dat het moet gebeuren! Maar dat er naast de wandeling nog iets ging gebeuren. Dat wist slechts een enkeling…..

De eerste wandelaars werden al om 6:30u gesignaleerd in de kantine en gingen dan ook in het donker (met zaklantaarn) al van start. Uiteraard staan we als organisatie ook voor de vroege vogels klaar en worden de eerste koppen koffie gemaakt waarna de dag van start gaat. Vandaag zal een prima wandel dag blijken te zijn en aan het eind van de dag stokt de teller voor de zondag bij exact 750 wandelaars. Dat we daarmee net de 1000 niet gehaald hebben is voor een enkeling een teleurstelling maar als organisatie zijn we dik tevreden met dit deelnemers aantal. Gedurende dit weekend zijn er weer vele wandelcontacten ontstaan tussen diverse wandelaars en was het ook vaak een weerzien van de vele (inmiddels) bekenden, die we elk jaar graag welkom heten in het Obbichtse.

Om het heuglijke feit van de 25e wandeltocht enige luister bij te zetten werden een 4-tal, niet weg te denken, vrijwilligers door de voorzitter van de KNBLO Regio Limburg onderscheiden met het Limburgs Eikenblad en 2 oorkondes:

Harrie Vrehen    Hen Driessen
Jo Perebooms    Jo Props

Deze 4 mensen zijn samen goed voor zeker 90 jaar Obbichtse Kerst wandelervaring.

Tot slot wil ik namens de organisatie ALLE wandelaars bedanken voor hun deelnamen maar met name ook ALLE vrijwilligers die geholpen hebben voor, tijdens en na de kerstwandeling heel erg bedanken voor hun uitstekende en belangeloze hulp! Zonder jullie is het niet mogelijk om een dergelijk evenement te organiseren.
Hopelijk kunnen we elkaar weer begroeten op de 26e Kerstwandeling, welke zal plaatsvinden op Zaterdag 19 & Zondag 20 December 2015.

De Deelnemers kwamen weer van heinde en verre:

Apeldoorn, America, Asten, Aubel(B), Baarlo, Baexem, Balen(B), Barneveld, Battice(B), Beek, Beerse(B), Belfeld, Berg aan de maas, Berg en Terblijt, Bergisch-Gladbach(D), Beringe, Bilzen(B), Blegny(B), Bree(B), Bocholtz, Bonn(D), Bonn-Endenich(D), Boorse(B), Born, Brühl(D), Brunssum, Buchten, Budel, Budel Schoot, Bunde, Cadier en Keer, Castenray, Cuijk, Deurne(B), Diepenbeek(B), Diest(B), Dilsen-Elen(B), Dilsen-Stokkem(B), Echt, Eckelrade, Eindhoven, Einighausen, Ell, Elsloo, Eygelshoven, Eys, Gangelt(D), Gastel, Geel(B), Geldrop, Geleen, Gellik(B), Genk(B), Geulle, Grevenbicht, Gronsveld, Gulpen, Guttecoven, Hamont-Achel(B), Heinsberg(D), Helden, Heerlen, Hees(B), Helmond, Herstal(B), Herten, Heusden-Zolder(B), Heythuijsen, Hoensbroek, Holtum, Horn, Horst, Hulsberg, Hurth(D), Hunsel, Ittervoort, Kaggevinne(B), Kerkrade, Kessel, Kessenich(B), Kinrooi(B), Köln(D), Koningsbosch, Koningshooikt(B), Kortessem(B), Krefeld(D), Lanaken(B), Landgraaf, Leiderdorp, Lille, Linne, Limbricht, Luik/Liege(B), Lummen(B), Maarheze, Maasbracht, Maaseik(B), Maastricht, Maria Hoop, Margraten, Meers, Meerssen, Meeuwen(B), Meijel, Melderslo, Melick, Mierlo, Milheeze, Millen-Riemst(B), Mönchengladbach(D), Montfort, Munstergeleen, Nederweert, Neer, Neerbeek, Neerkant, Neeritter, Neeroeteren(B), Neerpelt(B), Niel bij As(B), Nieuwstadt, Nuth, Obbicht, Ohe en Laak, Olen(B), Oirsbeek, Opglabbeek, Overpelt(B), Paal-Beringen(B), Panningen, Papenhoven, Peer(B), Posterholt, Puth, Reuver, Riemst(B), Rijen, Roermond, Roggel, Roosteren, Saive(B), Schaarsbergen, Schimmert, Schinveld, Schipperskerk, Schoverik(B), Schwalmtal(D), Sevenum, Sibbe, Simpelveld, Sint Joost, Sint Truiden(B), Sint Odiliënberg, Sint Oedenrode, Sittard, Soerendonk, Spaubeek, Stein, Stevensweert, Stokkem(B), Stramproy, Susteren, Swalmen, Tegelen, Thorn, Tielt Winge(B), Tüddern(D), Tungelroy, Turnhout(B), Ubachsberg, Ulestraten, Urmond, Vaals, Valkenburg, Valkenswaard, Velden, Veldhoven, Veldwezelt(B), Venlo, Vijlen, Vinkel, Vise(B), Vlodrop, Voerendaal, Waldfeucht(D), Weert, Wessem, Wijlre, Wittem, Wuppertal(D), Zaltbommel

 

25e Kerstwandeltocht Obbicht
Het Wandelcomité van RKVV Obbicht organiseert op zaterdag 20 en zondag 21 december  2014 haar 25e Kerstwandeltocht. Hiermee heeft het comité een belangrijke mijlpaal behaald. De jaarlijkse wandeltocht is een vast onderdeel van de vereniging en niet meer weg te denken uit het Obbichtse.

Bovendien bestaat de vereniging RKVV Obbicht momenteel 90 jaar en de jeugdafdeling 50 jaar. Kortom, drie jubilea van formaat, die in mei van dit jaar groots gevierd zijn op het sportpark.

Eind november stond een interview met het wandelcomité in De Trompetter, waarbij o.a. de mannen van het eerste uur aan het woord komen. Klik hier om dat interview te downloaden.

Informatie over de Kerstwandeltocht
De startplaats is de kantine van de RKVV Obbicht aan de Kasteelweg, waar ruime parkeerplaats aanwezig is. Gestart kan worden van 8 tot 13 uur (21 km tot 12 uur).

De tocht voert de wandelaars door het landelijke gebied grenzend aan het Julianakanaal in de richting van Berg aan de Maas. De 7km zal zich hier afscheiden van de andere afstanden en de route vervolgen in de richting van het veerpont over de maas. Dit veerpont wordt veel gebruikt, echter de wandelaars laten deze links liggen om de route te vervolgen richting Nattenhoven. Na het verlaten van Nattenhoven gaat de route verdere richting het bronnengebied van de Kingbeek en volgt de wandeltocht deels de stroom van deze beek. De wandeltocht eindigt met een lus door het kasteelpark van Kasteel Obbicht.

De 14 & 21 km gaan via de Molenweg en de Louisegroeveweg richting Urmond. De wandeling komt langs een Standaardmolen uit 1803. De standaardmolen is het oudste type graanmolen welke we kennen. Vrij snel na de molen komt de pauzeplaats in zicht (waar de inwendige mens versterkt kan worden). Na de pauzeplaats maakt de 21km een lokale lus die onder andere door het Steinerbos zal voeren.

Na het vertrek op de pauzeplaats gaat de route van de 14 & 21 km over de brug naar Oud-Urmond. In de oude kern van Urmond zijn verschillende oude gebouwen te vinden waaronder diverse oude woonhuizen en een tweetal kerken (Rooms-Katholiek en Protestants). Na het verlaten van Oud-Urmond wordt de route verder gezet richting Berg aan de Maas. Hier zullen de 3 afstanden zich weer samenvoegen en de wandelaars gezamenlijk richting het eindpunt brengen.

Ook bij het eindpunt kan de inwendige mens weer versterkt worden en kunnen de wandelaars nog even napraten over de wandeling.

Alle afstanden worden afgestempeld met de I.V.V.stempel. De wandeling gaat onder alle weersomstandigheden door.

Wij hopen u allen te mogen begroeten op onze 25e wandeltocht. Onze vrijwilligers zullen voor u klaarstaan.

Mochten er nog vragen zijn, dan kunnen deze per e-mail (mjhramaekers @ home . nl) of telefoon gesteld worden: 046-4515479 (19:00-21:00u). Meer informatie is ook te vinden op www.rkvvobbicht.nl onder het kopje wandelen.

Tot ziens op zaterdag 20 of zondag 21 december in Obbicht.

Contact

Centraal aanspreekpunt alle wandelgerelateerde zaken:

Mark Ramaekers: mjhramaekers@hotmail.com of 06-46843200 (op werkdagen tussen 20.00 en 21.00 uur en in het weekend tussen 10:00 en 16:00 uur).